Blog

Blog- Ik begrijp er niets van …(14/06/2020)

Tijdens een verhitte discussie met een collega zo’n 4 à 5 jaar geleden kreeg ik ooit te horen: ‘De wereld is gewoon niet mooi en goed, jij bent veel te naïef en leeft in een droomwereld. Het gaat er nu eenmaal niet aan toe zoals jij het in je hoofd hebt! ’Op dat moment was ik daar heel kwaad om en had ik iets van: ‘als jij er zo over denkt, dan wil ik echt niet meer met je samenwerken!!’

“De wereld is mooi, alle mensen hebben het goed voor met elkaar. De wetenschap helpt ons om gezonder te worden. De overheid doet zijn uiterste best om een zo optimaal mogelijk leefmilieu te creëren”, dat was mijn wereldbeeld. Noem het gerust naïef, goedgelovig, een kinderlijk wereldbeeld…?

Helaas ben ik er intussen achter gekomen dat mijn collega gelijk had. Deze corona-crisis heeft me doen inzien dat het op wereldvlak niet allemaal rozengeur en maneschijn is! Deze vaststelling heeft me eventjes goed door elkaar geschud!! Zelfs op professioneel vlak stelde ik mezelf heel hard in vraag. Heeft het nog wel zin om me zo in te zetten voor preventieve gezondheidszorg? Waar ben ik eigenlijk mee bezig? Kan ik niet gewoon normaal doen zoals iedereen? (trouwens… normaal, bestaat dat eigenlijk wel?)

Mijn emoties gingen van teleurstelling, naar kwaadheid, naar verdriet, naar gelatenheid… Waarom heeft niet iedereen het goed voor met elkaar? Waarom is deze wereld geen mooie plek voor iedereen? Een plek waarin we in harmonie  met elkaar en de natuur fijn kunnen samenleven?

Ik liet de emoties er in eerste instantie gewoon zijn, alhoewel ik ook momenten heb gehad waarbij ik heel hard om me heen wou schoppen en allerlei personen en instellingen de schuld wou geven van alle onrecht, van de drang naar macht en geld die onze wereld beheerst…

Intussen heb ik m’n rust grotendeels terug gevonden, en weet ik dat reageren vanuit een stress-toestand meestal geen oplossingen brengt. Het is pas vanuit een rust-toestand dat we een deel van de oplossing kunnen worden!!

 

Ik was het in de eerste fase van de corona-crisis helemaal eens met de lockdown en het ‘flatten the curve’ principe, omdat we de capaciteit van onze gezondheidszorg niet zouden overbelasten. Zo konden alle mensen die hulp nodig hadden, rekenen op de optimale zorg (een zorg voor acute en ernstige aandoeningen waarvoor we in België ongelooflijk dankbaar mogen zijn!!)

Ook omdat we weten dat er veel mensen zijn (ook jonge, ogenschijnlijk gezonde mensen) die een zwak immuunsysteem hebben, vaak door een combinatie van chronische stress, ongezonde voeding, te weinig beweging, slecht slapen, een overmaat aan giftige stoffen in hun lichaam…

Er is zoveel geweten over de manier waarop we onze weerstand kunnen versterken! En met een sterke weerstand zullen we toekomstige nieuwe virussen (die er absoluut zeker zullen komen) op een milde manier kunnen doormaken! Contact met bacteriën, virussen ed. is zelfs noodzakelijk voor ons immuunsysteem om ‘getraind’ te blijven.

Waarom wordt deze info dan niet massaal gedeeld? Is het niet nu de ideale moment om onze weerstand terug op te bouwen, voordat die ‘2de golf’ eraan komt? Waarom worden filmpjes op YouTube en op social media verwijderd die je leren hoe je je immuunsysteem kan versterken?

Wil de overheid dan niet dat we gezond zijn? Zou winst belangrijker zijn dan gezondheid? Aan gezonde mensen valt natuurlijk minder te verdienen dan aan mensen die dagelijks een aantal pillen dienen te slikken voor de rest van hun leven…

Als er in de komende jaren nog een aantal virussen bijkomen, zullen we dan jaarlijks een griepvaccin, een coronavaccin en misschien nog een 5-tal andere vaccins nodig hebben om ons te beschermen tegen al deze virussen? Dat terwijl we een fantastisch ingebouwd immuunsysteem hebben dat perfect werkt als we er maar goed zorg voor dragen?

Ik begrijp het niet zo goed…

Zou het niet verstandig zijn om onze ingenieuze ingebouwde systemen te ondersteunen en ze niet langer tegen te werken?

Ik wil daar alvast mijn steentje toe bijdragen! Ik zal daarvoor m’n uiterste best doen om de kennis die ik daarover al vergaard heb (en nog verder zal vergaren) te delen met de mensen die er interesse in hebben, en ik ga vooral beginnen bij mezelf!!

Heb je tips hoe ik jou best kan informeren om gezond gezond te worden en te blijven, altijd welkom!!

 

 

Wat je altijd al wou weten over virale infecties… en dus ook over het coronavirus! (05/03/2020)

Het coronavirus heeft ons allemaal in zijn greep! Je kan geen radio, tv of nieuwssite openen of je wordt gebombardeerd met allerlei berichten over het nieuwe virus. Het ene bericht is al beangstigender dan het andere… de impact van het virus is op economisch en sociaal vlak al vrij groot momenteel, en waarschijnlijk zal dat de komende weken alleen maar toenemen.

Mijn kijk op virale (en andere) infecties is de laatste jaren geleidelijk aan wat veranderd, en daarom wil ik mijn visie graag met jullie delen.

Ik heb het altijd vreemd gevonden dat eenzelfde virus bij verschillende personen zo’n verschillende impact kon hebben. Als ik 10 kindjes zag met windpokken (varicella zoster virus), waren er een paar die nauwelijks last ondervonden, anderen die een paar dagen serieus ziek waren en af en toe ééntje waarbij een ziekenhuisopname noodzakelijk was. Er zijn zelfs kindjes die overlijden aan dit virus, gelukkig gebeurt dit heel zelden…

Hetzelfde verhaal zag ik bij klierkoorts (Epstein Barr virus). Sommige mensen maakten het door zonder dat ze het wisten, anderen waren een paar weken echt buiten strijd met hoge koorts, keelpijn en ernstige vermoeidheid, en nog anderen waren na een klierkoortsinfectie maanden- of jarenlang moe.

Natuurlijk zijn er tussen de verschillende virussen ook grote onderlinge verschillen. Het ene virus heeft de mogelijkheid om je heel erg ziek te maken (bv. HIV), terwijl een ander virus je ten hoogste een verkoudheid kan bezorgen (bv. rhinovirussen). Zoals we kunnen opmaken uit de berichtgeving is de pathogeniciteit (ziekmakende capaciteit) van het coronavirus duidelijk ernstiger dan die van de jaarlijkse seizoensgriep. Dus is het op dit moment heel belangrijk om de maatregelen van social distancing in acht te nemen.

Een heel belangrijke factor die bepaalt of er al dan niet ernstige gevolgen zullen zijn van een besmetting met een virus is de ons immuunsysteem. Een sterk en goed werkend immuunsysteem (weerstand) zal ons beschermen tegen indringers (door sterke slijmvliesbarrières).  Als een indringer toch kan binnenkomen zal het immuunsysteem efficiënt reageren (koorts, ziek zijn, diarree, slijmen…) om de indringer te verwijderen uit ons lichaam. Een sterk immuunsysteem kan je niet ontwikkelen op 1-2-3, daarvoor is tijd nodig, maar alle kleine beetjes kunnen al een groot verschil maken.

Ik wil jullie graag vertellen wat je allemaal kan doen om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren, zodat je je goed kan verdedigen als je zou besmet worden met het coronavirus.

De meeste (en ook de belangrijkste) adviezen heb je helemaal zelf in de hand, en er zijn ook een aantal ondersteunende vitamines, mineralen en plantaardige producten die je kunnen helpen om een sterke weerstand op te bouwen.

Leefstijltips voor een sterk immuunsysteem

 • Eet gezond, ik geef je enkele van de belangrijkste pijlers mee (er zijn er nog hoor…)
 • Eet écht eten, vermijd industrieel bereide voeding
 • Eet heel veel vezels, vnl uit groenten (500g/dag) en fruit (2-3 stuks/dag)
 • Gebruik geen geraffineerde suiker
 • Eet 2-3 maaltijden per dag, geen tussendoortjes, wie nog verder wil gaan, lees eens over intermittent fasting
 • Eet voldoende gezonde eiwitten en gezonde vetten
 • Beperk snelle koolhydraten (brood, pasta, witte rijst…) om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden
 • Eet voldoende omega-3 vetten (vette vis, schaal- en schelpdieren) en beperk omega-6 vetten (koekjes, gebak, bereide gerechten,…)
 • Gebruik geen of beperkt alcohol
 • Beweeg voldoende (zitten is het nieuwe roken!!), maar overzet je niet
 • Ban stress uit je leven. Als het nodig is, pak je trauma’s aan, leer jezelf kennen, leer uit al je levenservaringen en wordt de beste versie van jezelf! Bij mij heeft dit een hele poos geduurd maar de inspanningen die ik ervoor gedaan heb zijn het grootste cadeau dat ik mezelf ooit kon geven.
 • Volg het bioritme van de natuur (ja hoor, we zijn als mens een onderdeel van de natuur, ook al zijn we dat precies soms een beetje vergeten…). Ga op tijd slapen en sta op tijd op, en zorg ervoor dat je voldoende geslapen hebt.
 • Geniet van het leven, geniet van de natuur en zorg voor een goed sociaal netwerk, we zijn als mens niet gemaakt om alleen te zijn
 • Geniet op een verantwoorde manier van de zon, vitamine D is een belangrijke factor in een sterk immuunsysteem
 • Wil je je immuunsysteem een echte boost geven, gun jezelf dan ’s ochtends een koude douche van 2-3 minuten (20 graden), voor en na mag je warm douchen. Het voelt echt vreselijk de eerste keren maar de impact op je gezondheid is enorm, zowel je stress-systeem als je immuunsysteem worden hierdoor veel sterker, en op den duur ga je ervan houden en kan je niet meer zonder (van horen zeggen, ik zit nog niet in die fase!!!
 • Wil je je immuunsysteem graag extra versterken, dan kan je bv. deze ondersteunende producten gebruiken (al zijn bovenstaande maatregelen veel belangrijker en sterker!!)
 1. Vitamine D
 2. Vitamine C
 3. Zink
 4. Omega 3 vetzuren
 5. Beta-glucanen
 6. Echinacea
 7. Propolis
 8. Magnesium
 9. Spirulina

Laat ons dus met z’n allen ons immuunsysteem eens goed verwennen de komende weken (en de rest van ons leven), zodat het ons goed kan verdedigen als het nodig is!

Als je klachten hebt die passen bij een besmetting met het coronavirus, ga dan absoluut langs bij je huisarts, zodat die kan inschatten welke impact het virus op jou heeft en zodat hij of zij je kan uitleggen wat voor jou de juiste aanpak is.

 

My Healing Path (17/02/2020)

7 jaar geleden (na de geboorte van m’n eerste kind) kreeg ik te maken met serieuze gezondheidsklachten. Mijn energie zakte helemaal weg, emotioneel was het net een rollercoaster, de ene infectie volgde de andere razendsnel op… De pijn in m’n nek (waar ik eigenlijk al lang last van had) werd feller en op den duur continu aanwezig. Mijn spierkracht verminderde en mijn gewicht nam alleen maar toe. Geen fraai plaatje, en al helemaal geen fijn gevoel als je als arts jezelf niet kan helpen.

Ik had een burn-out! Ik was op, uitgeput, m’n batterij was plat…

Moe door veel te lang de lat voor mezelf veel te hoog te leggen.

Moe van alle piekerende gedachten waarmee ik mezelf naar beneden haalde.

Moe door continu m’n best te doen om alle verantwoordelijkheden te dragen (behalve die voor m’n eigen gezondheid…)

Moe door het constante streven om absoluut geen fouten te maken.

Moe door het schuldgevoel, omdat ik met een drukke job weinig bij m’n dochtertje kon zijn.

Ik sleepte me vooruit, met een koffie of een koek kreeg ik net weer dat beetje (nep)energie waarmee ik de dag dan toch kon doorkomen.

Op een bepaald moment was het helemaal duidelijk dat het zo niet verder kon. Tijdens m’n middagpauze wou ik mijn oh zo noodzakelijke middagdutje doen, maar werd ik opgebeld door mijn collega dat er een extra huisbezoek was bijgekomen. Gewoon dat nieuws was voor mij voldoende om in huilen uit te barsten. Alleen omdat ik daardoor m’n middagdutje niet kon doen, wat ik op dat moment echt nodig had om de rest van de dag te kunnen doorkomen.

Mijn lichaam schreeuwde langs alle kanten: RUST!!! Fysieke rust, maar vooral mentale rust, dat had ik nodig. Op dat moment wou je absoluut geen vlieg zijn in mijn hoofd. Het was er een drukte van jewelste, en van de 60 000-80 000 (!!) gedachten die wij als mens per dag hebben, was de grote meerderheid absoluut negatief bij mij…

Ik ben nooit volledig thuisgebleven van het werk, als zelfstandige is dat helemaal niet evident maar ik had het vooral moeilijk om m’n verantwoordelijkheid (voor alles rondom mij) los te laten. Wel heb ik een tijd deeltijds gewerkt, waardoor het mogelijk was om tijd in mezelf te investeren, uit te zoeken hoe het zover was kunnen komen, hulp te vragen en te krijgen. Zo kon ik starten met mijn helingsproces. Als ik kijk waar ik nu ondertussen sta kan ik alleen maar zo enorm dankbaar zijn!

Ik heb al zoveel meer rust in m’n hoofd (meestal toch), m’n nekpijn is grotendeels verdwenen, ik heb de energie om m’n eigen holistische artsenpraktijk uit te bouwen (samen met de grote hulp van Jonathan, mijn man, mijn buddy, mijn steun en toeverlaat!). Ik leef nu steeds meer volgens waarden en normen die echt bij me passen. Vroeger leefde ik bijna volledig volgens ‘wat er van mij verwacht werd’, een patroon dat ervoor zorgt dat je absoluut niet jezelf kan zijn en waardoor je al je energie verliest.

Ik kan dus van ganser harte zeggen: wat ben ik blij met het groeiproces dat ik mocht doormaken. Wat ben ik dankbaar voor alle mensen die op m’n pad kwamen, me ondersteunden, me nieuwe inzichten gaven…

Als ik opsom hoeveel mensen intensief bij m’n helingsproces betrokken waren schrik ik er wel een beetje van hoeveel het er zijn, wat duidelijk weergeeft dat het niet van een leien dakje is gelopen, dat er heel veel mocht losgelaten en vergeven worden. Dit toont ook aan dat ik niet geloof in 1 arts of therapeut die je ganse proces kan begeleiden, ieder heeft z’n eigen specialiteit en het is jouw taak om op zoek te gaan naar welke hulpverlener je op dat moment kan begeleiden in jouw helingsproces. Zo zie ik ook mijn taak als holistisch huisarts, samen met jou op zoek gaan wat je op een bepaald moment nodig hebt. Dat kan voedings- of bewegingsadvies zijn, dat kan traumaverwerking zijn, dat kan stressmanagement of inzicht in je onbewuste overtuigingen zijn, dat kan relaxatie, yoga of wandelen zijn… en nog zoveel meer.

De mensen die me geholpen hebben op m’n helingspad wil ik graag enorm bedanken en ik wil hen dan ook graag 1 voor 1 voorstellen aan jullie, zodat jullie ook kunnen voelen of zij je zouden kunnen helpen. Ook ben ik heel dankbaar voor alle mensen rondom mij, mensen die me steunen en liefhebben, maar ook alle mensen die me spiegels voorhouden en daardoor fantastische leermeesters voor me zijn.

Ik ben echter nog niet verlost van alle klachten, wat wil zeggen dat ik verder mag blijven zoeken en groeien. Mijn lichaam wil me nog een aantal belangrijke zaken leren! Zo is het me bvb. nog steeds niet gelukt om een gezond gewicht te behouden, is mijn spierkracht nog verre van optimaal, spoken er af en toe nog wat angsten door mijn hoofd…

Ook heb ik een auto-immuunziekte ontwikkeld, de ziekte van Hashimoto. Een auto-immuunziekte is een ziekte waarbij je eigen immuunsysteem gezonde cellen van een bepaald orgaan (in mijn geval de schildklier) gaat aanvallen, waardoor dat orgaan stelselmatig afgebroken wordt en dus minder goed kan gaan functioneren.

In eerste instantie kon ik helemaal niet begrijpen waarom ik deze ziekte ontwikkeld heb, ondanks het feit dat ik al zoveel had aangepakt en veranderd op vlak van m’n gezondheid en levensstijl. Ik was kwaad op mijn lichaam omdat ‘het nu nog steeds niet wil meewerken’.

 

Deze diagnose heeft eventjes het vertrouwen in mezelf en mijn lichaam terug aan het wankelen gebracht. Zal ik ooit terug helemaal energiek en gezond kunnen worden? Ben ik wel echt zo goed bezig als ik denk?

Sinds een paar weken kan ik zeggen dat ik het vertrouwen in m’n lichaam heb teruggevonden en er volledig in geloof dat deze ziekte me veel zal leren en me opnieuw sterker zal maken. Ik begin me te verdiepen in alles wat met het immuunsysteem en auto-immuniteit te maken heeft. Mijn opleiding kPNI helpt me veel om het lichaam nog veel beter te begrijpen. Gelukkig kan ik ook nu rekenen op de deskundige hulp van een ervaren arts en therapeuten die me begeleiden op m’n levenspad!

 

Omdat ik weet dat er heel veel mensen zijn met chronische klachten, en omdat het immuunsysteem bij deze klachten vaak een hele grote rol speelt, wil ik mijn ervaringen en kennis graag delen met jullie. Ik wil jullie meenemen op mijn helingspad en jullie zo inspireren om jullie eigen helingspad te bewandelen. Volgens mij is er geen groter geschenk dat je jezelf kan geven!

 

Ik hoop om mensen te kunnen inspireren om hun eigen helingspad te gaan en hun eigen dokter te worden. Ook hoop ik om zoveel mogelijk expertise te mogen ontvangen en te kunnen doorgeven, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen helen en in goede gezondheid kunnen leven. Als veel mensen in hun kracht komen, en we onze krachten bundelen door in verbinding te gaan met elkaar, wordt de wereld gegarandeerd een heel pak mooier!!!

 

 

 

Wat kan je leren van de griep? (08/02/2020)

Deze week hadden onze beide kindjes de griep, net zoals vele andere kindjes en volwassenen… Sinds we allebei thuis werken is het een luxe om ze gewoon allebei thuis te kunnen houden zodat ze helemaal op hun gemak kunnen uitzieken!

Nu ik op een meer natuurlijke en holistische manier naar gezondheid kijk, verzorg ik m’n kindjes ook anders als ze ziek zijn. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat koorts een natuurlijk afweermechanisme is van ons lichaam om ons te verdedigen tegen allerlei virussen en bacteriën. Daarom onderdruk ik koorts zo weinig mogelijk, want anders onthouden we ons lichaam de kans om zich te kunnen verdedigen tegen ziektekiemen, en zal de ziekteperiode dus ook langer duren. Bij teveel pijn kan je natuurlijk wel iets geven (paracetamol bvb, of iets homeopatisch) om het comfort te verbeteren…

Wat ook heel duidelijk is, is dat kindjes echt rust nemen als ze koorts hebben. Vroeger gebeurde het vaak dat ik een koortswerend middel gaf en ze na 20 minuten terug springlevend waren, terwijl ze eigenlijk beter zouden rusten om te kunnen genezen. Het was hier dus heel stil in huis deze week, buiten de TV die wel wat overuren heeft gedaan!!

De eerste 3 dagen van de griep hebben ze (bijna) niets gegeten, ook een natuurlijke reactie van ons lichaam. Als we niet eten hoeft ons lichaam geen energie te stoppen in de vertering van voedsel en kan alle beschikbare energie gebruikt worden voor het afweersysteem, dat nu op volle toeren kan draaien.

Drinken is echter wel belangrijk, maar dat hoefden we eigenlijk niet te forceren, ze vroegen zelf naar water. Ik vind het echt heel mooi om te zien wat een grote wijsheid een kind in zich heeft om zelf te voelen wat het op dat moment nodig heeft!!

Intensief bewegen is echt af te raden bij griep, en ook dat aspect was heel duidelijk aanwezig, kinderen rusten van nature (en stoppen volledig met spelen) als ze ziek zijn en koorts hebben. Daar kunnen wij als volwassenen nog wat van leren! Ik herinner me meerdere ziekteperiodes bij mezelf waarin ik toch maar bleef doorwerken, waardoor het vaak alleen maar erger werd, of waardoor een gewone verkoudheid vaak enorm lang bleef duren!!

 

Als we ziekte holistisch bekijken, heeft elke ziekte een onderliggende betekenis. Ons lichaam toont ons wat er op een onderliggend niveau (mentaal, emotioneel, zielsniveau…) uit evenwicht is, en biedt ons de mogelijkheid om dit evenwicht te herstellen.

Zo toont griep ons dat we nood hebben aan een rustpauze. Griep verhindert ons dat we blijven verdergaan in ons drukke hectische leven, en kan zo verhinderen dat er zich ernstigere ziekten zullen ontwikkelen.

 

Ik wil jullie dus graag uitnodigen om griep (en andere infecties) ook eens van een andere kant te gaan bekijken. In plaats van het griepvirus als schuldige te gaan zien, kan je het ook omgekeerd bekijken: Je zal ziek worden als jouw systeem het op dat moment nodig heeft, anders niet.

Daarom ben ik geen voorstander van een griepvaccin voor gezonde mensen. Mensen die erg verzwakt zijn of een immuunstoornis hebben moeten echter individueel met hun arts afstemmen wat voor hen de beste keuze is.

Jonathan en ik zijn allebei (voorlopig toch) niet ziek geworden, ondanks intens contact met onze zieke kindjes. Preventief hebben we vooral zelf voldoende rust genomen, gezond gegeten en vooral suiker vermeden, want suiker ondermijnt het afweersysteem.

En indien we toch ziek zullen worden (want de incubatieperiode is nog niet helemaal voorbij) dan is het omdat het eens nodig is.

Rusten en aanvaarden is (nog) niet mijn sterkste kant maar als het nodig is, dan zal ik het alvast proberen!!!

 

Ps. voor een juiste diagnose, raadpleeg je huisarts!

 

Praktijk Salutem © 2021 Alle rechten voorbehouden.